Система АRERT (Европейската мрежа на регистрите на завещанията) е стартирана от този момент и работи с реални бази данни.

Уважаеми колеги, Система АRERT (Европейската мрежа на регистрите на завещанията) е стартирана от този момент и работи с реални бази данни.От утре, 16 октомври, могат да се извършват исканите от българските нотариуси справки.

За да започнат нотариусите работа със системата е нужно:1. Нотариусите, които желаят да направят справка, трябва предварително да преведат цената за нея – (12,00 лв на справка) на следната банкова сметка:

IBAN: BG75 UNCR 7000 1520 7440 59BIC: UNCRBGSFПри банка УниКредит Булбанк АД

Нотариусът може да превежда предварително за всяка отделна справка необходимата сума или наведнъж за няколко справки (например 60,00 лв. за 5 справки), които ще се пазят в системата докато не бъдат изразходени.

2. При плащане нотариусът трябва задължително да посочи името си.

Пояснение за цената на справката - тази такса се изисква от „Асоциацията на европейската мрежа на регистрите на завещания”, която в момента е 6,05 евро за справка. Тъй като плащането минава през Нотариална камара съответно и заплащането се извършва в български левове. Равностойността на 6,05 евро е 11,83 лв. Разликата в равностойността и изискваната такса от 12,00 лв е 0,17 лв, които ще се използва за покриване на банковите такси по текущата банкова сметка. На края на всяка година Нотариална камара има задължението да заплати на „Асоциацията на европейската мрежа на регистрите на завещания” общия брой справки, които ще се извършат от нотариусите за съответната година.

3. Достъпът до системата става на интернет адрес:https://arert.notary-chamber.orgкато за потребител и парола първоначално всеки нотариус може да ползва тези които притежава за регистър "Единство", след това паролата е желателно да се смени.

В Приложение 1 можете да видите членовете на ARERT, виж ТУК

Забележки:1. Всеки нотариус трябва да влезе в регистър "Единство" и да попълни датите на раждане и на смърт за завещателите, който са депозирали завещание в неговата кантора.2. Справка се прави само за починали лица (при наличие на дата за смърт), в противен случай системата връща негативен отговор за ненамерено лице.3. В системата се плаща такса (12 лв) към европейския регистър на завещания, за всяка справка, без значение дали ще има намерено лице или не. Не се заплаща никаква такса към Нотариалната камара.4. При изпращане на заявка за справка, полето адресна регистрация не е задължително и ако нямате такъв адрес оставете полетата да са както са в момента, Bulgaria, Sofia, 1000 - НЕ ги изтривайте, тези полета не трябва да са празни.5. Резултата относно заявена справка в някои случаи не идва веднага, нужно е време за обработване на данните от европейската система.