Посещение на делегация на Асоциацията на Европейската мрежа на Регистрите на завещанията

Вчера, 11 септември, на посещение в Нотариалната камара бе делегация на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията в лицето на Селин Манжен, координатор на Проекта „Свързване на европейските регистри на завещанията” (IRTE) и Стефан Шофит от Асоциацията за развитие на нотариалната дейност. Целта на посещението бе оценка на съвместната едногодишна работа по свързване на Българския регистър на завещанията с Европейската мрежа и техническа проверка на готовността за това свързване.

Както е известно 80 % от проекта „Свързване на европейските регистри на завещанията” се финансира от Европейската комисия, а останалата част от националните регистри. В нашия проект Европейската комисия финансира 18 652,80 евро, а Нотариалната камара – 4 663,20 евро, съгласно одобрения бюджет. Благодарение на Проекта, завещания изготвени или депозирани в друга Държава членка на Европейския съюз ще бъдат лесно откривани.

В рамките на този проект изпълнителят Асоциацията на Европейската мрежа на Регистрите на завещанията има за цел да засили правната сигурност на трансграничните завещания, като свърже болшинството от регистрите на завещанията в Европа по един пряк и автоматизиран начин. Тази мрежа ще подпомогне вписването на повече завещания в националните регистри, като ще осигури на завещателите перспективата, че тяхната последна воля ще бъде намерена там, където е била вписана в рамките на Европа. Освен това, бенефициентите на дадено завещание биха могли да намерят разпорежданията на починалите си близки и роднини, след тяхната смърт, на цялата територия на Европа, като по този начин се гарантира спазването на тяхната воля. Така, европейското правно пространство ще бъде още по-стабилно.

Експертите на Асоциацията дадоха много добра оценка на извършената работа от Нотариалната камара и нейния ІТ консултант, като обещаха до края на м. септември да приключат с техническите детайли по свързването. Имаме уверението, че в началото на м. октомври т. г. българските нотариуси ще бъдат снабдени с пароли и подробни указания за извършване на  желаните от тях справки в другите европейски регистри на завещанията.

Жоржина Златева