Отпаднал проект за изменение на ЗННД

Проектът за изменение

 Колеги, днес сутринта ми се обадиха от Министерството на правосъдието и ми обясниха, че тези промени не могат да станат факт. Действително тези текстове не са концепцията на Нотариалната камара за създаване на Депозитна каса, но поставяха началото на правната й уредба, която впоследствие можеше да се реализира чрез набиране на необходимите средства.

Първоначално от проекта отпадна изискването паричните средства по актовете, подлежащи на вписване, да минават само по специална депозитна сметка на нотариусите – една възможност за заслужени приходи, които всеки сам може да изчисли като знае броя на нотариусите и приблизително този на сделките. Сега отпада изобщо защитата на тези сметки (съществуващи и сега по чл. 25, ал. 3 от ЗННД, а всеки от нас знае, че не може да откаже такова плащане) от принудително изпълнение. Отново стои проблемът дали страните трябва да превеждат суми по нашите сметки след като не е налице такава защита. Да не забравяме, че нотариусът не е банков служител и гарантира не само плащането, а и факта, че имотът не е препродаден, липсват вписани възбрани, искови молби и т.н., както и факта, че страната ефективно ще получи посочената в акта сума. Жалко е, защото проектът бе одобрен и от специалист на БНБ, присъствал на работата по изработването му.

В НК бяха постъпили предложения от отделни нотариуси, които бяха препратени още същия ден в Министерството на правосъдието. В тези предложения имаше уместни редакционни бележки по текстовете, личеше нормално притеснение дали ще можем да се справим с ангажимента за заплащане по всяка седелка. Специалист от БНБ – Нина Стоянова – главен юрист на Дирекция „Правна” – обясни, че това е в крайна сметка една обикновена разплащателна сметка със специална защита и нарежданията по нея могат да бъдат от служител на нотариуса или чрез банкиране по Интернет. Явно е, че има и други предложения, които не са минавали през НК и сега „забраната за разплащане в брой при сделки с недвижими имоти” се предлага да се резлизира чрез попълване на нарочни декларации от страните, че цената не е симулативна (странно, защото цената е част от съдържанието на акта и ако нотариусът разбере, че каквато и част от него е симулирана би трябвало да откаже удостоверяването). Предвижда се изпращането на тези декларации до данъчните служби и представянето на платежни нареждания пред съдията по вписвания. Тази размяна на хартии води не само до невъзможност на спирането на изповядване на сделки при симулативни цени, но и до симулиране, че съществува режим за забрана на разплащане в брой при сделки с недвижими имоти. 

Някои от предложенията на нотариусите съобразяват определено лични, а не общи интереси. Отделно от това трябва да кажа, че не може да се постави от нотариус предложение за изменение за чл. 18 от ЗЗД. Не е коректно колега от София да недоволства от изменението на Тарифата и от факта, че ще му се утежни работата, ако следи плащането, без да споменава, че има годишно над 50 000 удостоверявания, при 5 000 средно за страната. От статистиката в НК може да се направи изводът, че миналата година нотариусът е извършил средно една възмездна сделка на ден, а всички знаем, че сега това става много по-рядко. Лицата, които не са нотариуси придобиват грешна представа за обема на нашата работа и е етично при тези становища да се използва не местоимението „ние”, а „аз”.  

Жалко, че отпадна една възможност заслужено да увеличим нашата компетентност като се намесим включително и в организацията на самата сделка, както и че отпадна възможността поне да дадем специална закрила на сметките ни (подобно на тези на съдия-изпълнителите), когато се превеждат суми по тях.

Сами разбирате, че няма как да подреждаме нашите приоритети като приоритети на НС. Всички знаем, че са необходими, макар и малки, но нужни изменения на ЗННД, касаещи чл. 85, явяването повторно на изпит на помощник-нотариусите по заместване и др. Да се надяваме, че ще влязат като пакет от не големи промени в ЗННД. Добрата новина е, че зам.-министър Жанета Петрова даде категоричното си съгласие да ни съдейства пред МРРБ, ако инициираме промяна на ЗУТ, с оглед уреждане статута на паркоместата като самостоятелен обект. Моля да представите Вашите аргументирани идеи с конкретни текстове, по възможност без изменения на ЗС, ЗЗД и други основни закони.

Димитър Танев – председател на Нотариалната камара

Закон за изменение и допълнение на ЗННД, виж ТУК

Мотиви към ЗИД на ЗННД, виж ТУК

Доклад на Маргарита Попова, министър на Правосъдието, виж ТУК

Писмо за съгласуване, виж ТУК

Решение на Министерски съвет, виж ТУК

Съобщение за средствата за масово осведомяване, виж ТУК