Модул за преминаване към автоматичен трансфер на данни между електронните архиви на нотариусите и единен нотариален регистър „Единство”

Уважаеми колеги,

 За синхронизация на данните между електронните регистри на нотариусите и единния нотариален регистър „Единство” е разработен модул, който е собственост на Нотариалната камара и е безплатен за всички кантори.Освен автоматичния трансфер на данни, модулът ще изпълнява функцията и на средство за правене на справки от единния електронен регистър „Единство” на Нотариалната Камара.След 17.09.2009 г. всеки нотариус ще трябва лично да се обади в Нотариалната камара, за да му бъдат дадени парола и име за достъп, които ще се подават в модула.След като има име и парола, нотариусът пуска заявка към камарата за инсталиране на модула. Паролите могат да бъдат променяни от самия нотариус през сайта на Нотариалната камара.

Канторите, които не притежават електронен регистър или ползват стар софтуер, могат да подадат заявка за инсталиране на електронния регистър "Нотариус Футурум", който се предоставя на канторите безплатно и е собственост на Нотариалната камара. Към него те ще получат безплатно и модула за трансфер.

 Канторите, които работят с електронен регистър "Нотарис", трябва да закупят срещу 150 лева и да изтеглят от www.notaris.bg допълнение към софтуера, след това да подадат заявка в Нотариалната камара за инсталиране на модула за автоматичен трансфер.

Канторите, които работят с електронен регистър "Нотариус", трябва да изискват от фирмата, която подържа продукта им, допълнителен софтуер за експорт на данни, който е безплатен и след това да подадат заявка в Нотариалната камара за инсталиране на модула за трансфер.

Инсталирането на модула, който ще ви улеснява при изпълнение на задълженията по чл. 9а от Наредба 32 във връзка с чл. 28 „б” от ЗННД, ще отнеме според IT специалисти около 30 минути.

  Нотариусите, които ползват софтуерни продукти, извън тези на „Нотарис”, „Нотариус” и „Нотариус Футурум”, следва да се обърнат освен към Камарата и към съответните доставчици за инсталиране на модула. Тези специалисти следва да окажат съдействие на нотариусите, за да може те да си изпълняват задълженията по закон. Доставчиците трябва да дадат информация за продуктите си, които са закупени. Кодове на програмата „Единство” не могат и няма да бъдат предоставени на търговски фирми, поради факта, че нашата информационна система не е търговски продукт, а софтуер, чиито данни се набират и дават по силата на закон и е защитена, включително и със санкцията на чл. 319 „в” от НК.

Димитър Танев – Председател на Съвета на нотариусите

П.П. Моля колегите, които имат идеи за промени в ЗННД, (чл. 84 и други, носещи правен спор), да ги визуализират в конкретен текст с конкретна правна аргументация.