Достъп до делата на търговците, във връзка с влязло в сила изменение в Закона за Търговския регистър

 

    

Уважаеми колеги,

 

Във връзка с влязлото в сила на 01.01.2013г. изменение в чл. 11 от Закона за търговския регистър, Агенцията по вписванията осигурява регистриран достъп до делата на търговците. Направеното изменение засяга достъпа до информацията, съдържаща се в сканираните изображения на документите, а редът и начинът за осъществяване на достъп до търговския регистър и делата на търговците по служебен път се урежда от Наредбата за реда и начина на осъществяване на достъп до търговския регистър и делата на търговците по служебен път в сила от 27.12.2011г. Наредбата предвижда в чл. 13, че Агенцията осигурява достъп на органите и лицата по чл. 1, ал. 1 от същата, която разпоредба изрично посочва, че такива са и лицата, осъществяващи публични функции. От друга страна, Параграф 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Наредбата във връзка с параграф 1, т. 3 от Закона за търговския регистър определят нотариусите като лица, осъществяващи публични функции.

Съгласно чл. 8 от Наредбата заявките за получаване на справки и предоставянето на данните се извършва автоматизирано по електронен път, като потребителите следва да се идентифицират чрез електронен подпис, а в случай, че не разполагат с такъв, чрез цифров сертификат, който ще се издава от Агенцията по вписванията.

Съгласно чл. 25, ал. 3 във връзка с чл. 19, ал. 2 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност при всички нотариални удостоверявания във връзка с учредяване , промяна или прекратяване на права върху имот нотариусът е длъжен да прави справка в национална база данни „Население”, поддържана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и до националния автоматизиран информационен фонд за българските лични документи - „Национален регистър на българските лични документи”. Наредбата за достъпа на нотариусите до НБД „Население” предвижда императивно в чл. 4, aл. 2 необходимостта от използване на универсален електронен подпис, издаден в съответствие със Закона за електронния документ и електронния подпис за предоставяне на справки.

Съгласно гореизложеното нотариусите могат да осъществяват достъп до делата на търговците чрез електронен подпис с какъвто разполагат или чрез цифров сертификат, който следва да бъде издаден от Агенция по вписванията, като и в двата случая достъпът е безплатен.

 

Димитър Танев