Безплатни консултации относно придобиването на право на собственост в България, проведени на 20 и 21 март в Москва, Русия

На 20 и 21 март тази година в Посолството на България в Русия се състояха  първите изнесени правни консултации на български нотариуси за руски граждани, които са закупили или желаят да закупят недвижими имоти в страната ни. При отлична организация и изключително добър прием от страна на посланика на Република България, г-н Бойко Коцев и консулите ни в Москва - г-н Ангел Георгиев и  г-жа Вилдан Ахмедова, бяха консултирани на руски език около 300 предварително записани граждани. Най често срещаните въпроси бяха относно необходимите документи за сключване на сделките с недвижими имоти, проверките, които извършват нотариусите, естеството на предварителните договори, размера на таксите(нотариални и други), реда и начина на извършване и съставяне на нотариално и саморъчно завещание, кога и как се назначава преводач, и други.

От българска страна участие взеха: нотариус Калоян Иванов(гр. Варна); нотариус Роза Кожухарова(гр. Варна); нотариус Мария Бакърджиева(гр. Несебър); нотариус Весела Ивчева(гр. София); нотариус Кремена Консулова(гр. Бургас) и нотариус Станка Стайкова(гр. Бургас). Представител на Камарата на строителите бе инж. Валентин Вълев, Председател на Регионалната камара - гр. Варна, който разказа за необходимостта да се проверява строителя на сайта на Камарата на строителите преди сключването на сделката.

През първия ден бяха посетени Кремъл и Московската градска нотариална палата, също така беше осъществена и среща с руски нотариуси.

Отзивите за така проведеното мероприятие бяха блестящи и отразени от журналисти на БНТ, БНР и в-к "Строител".

Нотариус Станка Стайкова, Председател на Регионална нотариална колегия-гр. Бургас

 Снимки от мероприятието можете да видите ТУК и ТУК