Ателие-дискусия на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията

Днес, 2 октомври 2009 г. Нотариалната камара на Република България бе домакин на третото ателие-дискусия, организирано от Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията. Мероприятието се проведе в хотел Радисън САС и бе открито от Председателя на Асоциацията, нотариус Карел Тобак от Белгия.

Приветствие от името на домакините направи Председателят на Нотариалната камара на Република България, нотариус Димитър Танев.

Г-н Тобак представи Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията (ARERT), Съвета на Нотариатите от Европейския съюз (CNUE) и програмата „Европа завещания”, съвместно финансирана от Европейската комисия, както и международните принципи, засягащи завещанията (Хагската, Базелската и Вашингтонската конвенции).

Експерти от България, Гърция, Кипър, Румъния и Унгария представиха правната система в своите страни.

От българска страна, експертите от Нотариалната камара, нотариусите Камен Каменов и Светлин Микушински запознаха участниците в дискусията с изграждащия се централен регистър на завещанията, който е нормативно уреден в Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Наредба 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори.

Взаимното свързване на регистрите на завещанията в Европа ще допринесе за по-лесното намиране на завещанията, вписани в други европейски страни, а г-н Карел Тобак заяви, че нашият регистър е един от най-добрите – регистър от висш тип, както се изрази той.

Жоржина Златева