Допълнителни указания във връзка с прилагането на чл. 25, ал. 3 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност

Уважаеми колеги,

След проведени разговори с г-н Венцислав Христов - ръководител на Национална база данни „Население”, може да направим следните допълнителни уточнения във връзка с изпълнение на задълженията Ви по чл. 25, ал. 3 от ЗННД.

Нотариусът изчерпва изпълнението на задълженията си като направи справка в НБД „Население” и естествено, че той не носи отговорност при непълнота или грешка на НБД „Население”.  Справката в НБД „Население” касае, както знаете обстоятелството дали представените документи са истински (автентични или верни)  или неистински (неавтентични и неверни) - само съобразно наличната информация в НБД „Население”.

След разговора с г-н Христов, можем да Ви упътим, че само при откриване на грешка (не и при непълнота), нотариусът ще е изпълнил коректно задълженията си като приеме представените, изискуеми от закона обичайни писмени доказателства – смъртен акт, удостоверение за наследници, акт за раждане и т.н. и уведоми органът, който е издал документа с копие до НБД „Население”. При непълнота на информацията в НБД „Население”, нотариусът не е необходимо да извършва такова уведомяване.

По думите на г-н Христов в НБД „Население” преди 1994г. епизодично са въвеждани данни за смърт, раждане, смяна на адрес и други. Подобно на справките, които извършваме чрез отдалечения достъп в Агенция по вписванията (при които липсват данни преди 1998г.), така и НБД „Население” е с частично въведена информация за данните преди 1994г.

Димитър ТаневПредседател на Съвета на нотариусите наНотариалната камара на Република България