Мултилатерална програма за гостуване на нотариуси от 11 до 24 април 2010 година

НА ВНИМАНИЕТО НА НОТАРИУСИ, ВЛАДЕЕЩИ НЕМСКИ ЕЗИК

Германската фондация за международно правно сътрудничество (Фондация МПС) планира и през 2010 г. да организира съвместно с Федералната и провинциалните камари на нотариусите във Федерална република Германия многостранна програма за обучение на нотариуси и помощник-нотариуси от Централна и Източна Европа.

Програмата за обучение ще се проведе в нотариални кантори в цяла Германия. Предвижда се нотариусите да пристигнат на 11 април 2010 г. в Бон, където от 12 до 17 април 2010 г. ще се проведе въвеждащ в задачите на съвременния нотариат курс. На 18 април нотариусите ще бъдат разпределени в местата на гостуванията им. За периода от 19 до 25 април 2010 г. участниците ще имат възможност да се запознаят с практиката в германските нотариални кантори и да обменят опит със своите колеги от Германия. На 26 април 2010 г. гостите ще се завърнат обратно в Бон, където е предвидено заключително мероприятие на 27 и 28 април 2010 година. Връщането на участниците е на 29 април 2010 година.

Германската фондация за международно правно сътрудничество кани двама участници от Република България за тази многостранна програма за гостуване на нотариуси.

Условие за успешно участие в програмата са добрите познания по ежедневен и специализиран немски език. За да бъдат проверени тези знания е предвиден кратък езиков тест, който ще се проведе под формата на разговор между представител на посолството и съответния кандидат.

Разноските по настаняване, храна и застраховка ще бъдат поети от фондацията, също както и разноските по пътуванията на хоспитантите в рамките на Германия. Всеки участник ще получи и сума в размер на 150 евро за покриване на ежедневните си нужди. Самите участници трябва да поемат разноските по пристигането и отпътуването до и от Германия.

След одобрение, двамата потенциални кандидати следва да попълнят изпратените в Нотариалната камара заявки за участие, които да се изпратят впоследствие в посолството. Участниците би следвало да са по възможност по-млади кандидати, които все пак имат няколкогодишен професионален стаж.

Срокът за подаване на кандидатури за участие в обучението е 30 декември 2009 година, като кандидатите следва да се свържат с Нотариалната камара на тел. 02 980 99 32, 986 77 35 или e-mail:chamber@notary-chamber.org.