Във връзка с прилагането на разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари

 

Напомняме на всички нотариуси, които все още не са се присъединили към Единни вътрешни правила на нотариусите в Република България за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, приети от Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на заседание на 19.07.2008 г. и утвърдени със Заповед № З-395-2/10.09.2008 г. на Председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”., следва да направят това незабавно, по най-бързия начин като изпратят декларация, (образец на декларацията може да получите от служител в камарата) съгласно разпоредбите на член 16, ал. 4 от ЗМИП. Декларацията за присъединяване към настоящите Единни вътрешни правила изпращайте на следния адрес:

Държавна агенция „Национална сигурност” Дирекция „Финансово разузнаване” ул. Славянска № 4гр. София п.к. 1040

В случай, че не желаете да се присъедините към настоящите правила, е необходимо да разработите свои вътрешни правила по реда на член 16 от ЗМИП и да ги изпратите до Държавна агенция „Национална сигурност” за утвърждаване.

С оглед приложението на чл. чл. 4, ал. 7, чл. 6, ал. 2 и 5, т. 3 от Закона за мерките срещу изпирането на пари, попълването на съответните декларации и предоставянето на информация по чл. 11а от същия закон, образци от  формулярите има в Нотариалната камара и при желание да получите такива, обръщайте се към служителите в камарата.

В случаите, посочени от Закона за мерките срещу изпирането на пари, нотариусът е длъжен да идентифицира физическите лица, които са действителни собственици на клиент – юридическо лице, както и да предприема действия за проверка на тяхната идентификация в зависимост от вида на клиента и нивото на риска. При липса на друга възможност, идентифицирането може да се извърши чрез декларация по чл. 6, ал. 2 от ЗМИП, подписана от законния представител или пълномощника на юридическото лице.

Съгласно разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари, нотариусът е длъжен да уведоми Дирекция “Финансово разузнаване”  за всяко плащане в брой на стойност над 30 000 лева или равностойността в чужда валута, извършено от или на клиент. Тази информация се предоставя от нотариуса на дирекцията на месечна база до 15-то число на месеца, следващ този, за който се отнася информацията, по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на ЗМИП. Това е формуляра по чл.11а от ЗМИП. Моля ви обръщайте внимание на изпращаните от вас уведомления да не се бърка информацията по чл.11а със уведомяването по чл.11 от ЗМИП.