Съветът на нотариусите свиква разширена работна група към Нотариалната камара, във връзка с изготвената концепция относно комплексна защита на правото на собственост, включително и противодействието на измамите с недвижими имоти.

Съветът на нотариусите свиква разширена работна група към Нотариалната камара, която ще включва членовете на Съвета на нотариусите и нотариусите Ивайло Николов, Енчо Енчев, Ивайло Иванов, Чайка Бележкова, Светлана Миленкова, Татяна Александрова, Денчо Денчев за събиране на допустими идеи и конкретни предложения във връзка с изготвената концепция на камарата относно комплексна защита на правото на собственост, включително и противодействието на измамите с недвижими имоти.

Концепцията стъпва на следните разработки:1.Предложение на Нотариалната камара до Глава прокуратура за комплексни законодателни промени относно държавната защита на правото на собственост, във връзка със съвместния семинар на Цигов чарк2.Доклад на Д. Танев пред Националната конференция «Имотни измами – проблеми и противодействие» във връзка с предложението по предходната точка3.Декларация, приета на Националната конференция «Имотни измами – проблеми и противодействие».

Всеки един от членовете на работната група може да си избере тема, по която да подготви завършен текст с аргументи, съдебна практика, сравнителен анализ с конкретни текстове от чужди законодателства, като молбата ни е всички разработки да са във връзка с цялостната концепция на Нотариалната камара относно комплексна защита на правото на собственост, включително и противодействието на измамите с недвижими имоти. Работната група може да приема аргументирани предложения за изменение и в други нормативни актове, относно реализиране на концепцията, както и привличането на други колеги, които имат интерес да участват с писмени становища.

Уважаеми колеги, приемаме максимата, че нормативната защита на правото на собственост може да стане много по-добра, но никога съвършена. Факт е, че ние нотариусите със специализираните познания и опит, които притежаваме трябва да имаме решаващ дял в окончателните законодателни промени, така както имаме основен принос в декларацията приета от СЮБ.

Всички мнения, идеи и предложения да се изпращат по електронната поща на членовете на междуведомствената работна група към министерството на правосъдието: Димитър Танев, e-mail:tanevn@abv.bg, Адела Кац, e-mail:adelakatz@abv.bg, Денчо Денчев, e-mail:notar145@abv.bg, Диана Чакърова, e-mail: notary75@hotmail.com,notary75@abv.bg

Моля останалите колеги да предоставят електронните си адреси и съгласието да приемат съобщения във връзка с дейността на работната група.

Димитър Танев