Среща в Министерството на правосъдието относно проблема с помощник-нотариусите и помощник-нотариусите по заместване

На 28 юли т. г. в Министерството на правосъдието се проведе среща със зам.-министър Даниела Машева, на която бяха обсъдени възникналите проблеми с обикновените помощник-нотариуси и помощник-нотариусите по заместване.

В срещата взеха участие нот. Красимир Анадолиев, зам.-председател на Нотариалната камара, г-н Красимир Димитров, преподавател по нотариално право и народните представители г-н Ивайло Тошев и г-жа Даниела Миткова, вносители на законопроекта за промените в ЗННД относно помощник-нотариусите по заместване.

След проведената дискусия, се постигна съгласие, че на помощник-нотариусите по заместване, които вече са се явявали на изпит и са го издържали успешно, е необходимо да бъде издадена заповед на Министъра на правосъдието за вписване в регистъра на Нотариалната камара, без да е необходимо да се явяват повторно на изпит. С оглед подаване на заявления за първо явяване на обикновени пом.-нотариуси, да бъде определена дата за изпит през м. септември т. г.

Зам.-министър Машева пое ангажимента да уведоми министър Попова за изготвяне на заповеди на пом.-нотариусите по заместване по подадените вече заявления и да бъде издадена заповед, с която да се насрочи изпит за пом.-нотариуси по заместване до края на м. септември 2011 година.