Задължение за служебно уведомяване, съгласно чл. 39, ал. 2 от Кодекса на търговското корабоплаване

Напомняме на нотариусите от цялата страна за задължението за служебно уведомяване, съгласно чл. 39, ал. 2 от Кодекса на търговското корабоплаване.

Член  39, ал.2  гласи:  " Нотариусът или консулът, пред който е извършено прехвърлянето на собствеността, учредяването на морска ипотека или други тежести, СЪОБЩАВА СЛУЖЕБНО ЗА ТОВА НА ОРГАНА, КОЙТО ВОДИ РЕГИСТЪРА ЗА ВПИСВАНЕ НА КОРАБИ". Съгласно  чл. 43  КТК  "Обстоятелствата подлежащи на вписване имат сила за трети лица само след вписването им." Всяко прехвърляне на собствеността върху кораб или кораб в строеж може да се противопостави на трети лица само след вписване в регистъра - чл. 47 КТК.  По КТК не се прави разлика между малки и големи плавателни съдове, т.е. лодките също се прехвърлят по КТК. Предвид особеното значение на вписването и свързването му с уведомяването, мисля, че трябва да се напомни и на колегите от вътрешността на страната това наше задължение, още повече че  договорите са със заверка на подписите  на  страните и могат да се извършват навсякъде, стига нотариусът да не забравя да изпрати служебно съобщение за това.

Обстойно т.н. "морска  ипотека " е разгледана в статията на проф. д-р Методи Марков "ИПОТЕКА ВЪРХУ КОРАБ" в списание "Собственост и право, бр. 6 от 2011  година, стр. 5 -15. Този договор се сключва в писмена форма, с нотариално заверени подписи - чл. 46 ал. 1 КТК. Съгласно чл. 10, ал. 2 КТК формата на договора, с който се прехвърля право на собственост или се учредяват вещни права върху кораб, се урежда от закона на мястото, където се сключва договорът.

Съгласно чл. 47, ал. 2 КТК учредяването на ипотека върху кораб или кораб в строеж е валидно след  вписването  в регистъра. И тук вписването определя реда на ипотеките. Ако вписването е направено в един и същи ден, меродавен е поредният номер в регистъра - чл.52 КТК. Ипотеката върху кораб има сила 5 години от датата на вписването - чл.48 КТК.