Среща, свързана с темата за неоторизирания достъп до данни от системите на НАП

Уважаеми колеги,

Информираме Ви, че на 23.07.2019 г. по покана на ръководството на  Национална агенция за приходите, представители на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на Република България – г-жа Луиза Стоева – Зам.председател на Съвета на нотариусите и Антони Гетов – член на Съвета на нотариусите, взеха участие в среща, свързана с темата за неоторизирания достъп до данни от системите на НАП.

Срещата се проведе с участие на представители на МВР, ГДБОП, Асоциация на банките. Представителите на Нотариалната камара информираха присъствуващите за създадените от Нотариалната камара правно-технически способи възпрепятстващи извършването на имотни измами и гарантиращи сигурността на гражданския оборот. Изтъкнато беше, че от 2009 година Нотариалната камара на Република България, действа създадената от Нотариалната камара Единна информационна система „Единство“, която система е създадена с цел, която цел е постигната към настоящия момент, за възпрепятстване на опитите за извършване на имотни измами чрез фалшифициране на пълномощни за разпореждане с недвижими имоти. В тази информационна система се въвеждат всички пълномощни относно разпореждане с недвижими имоти, банкови пълномощни, удостоверявания по Търговския закон, ЗОЗ, завещания и оттеглени пълномощни. Информационната система е част от служебния архив на нотариуса и извършените  справки в нея, са основание за извършването или не на определени нотариални удостоверявания.

Също така, участниците бяха информирани, че за да бъде извършено разпореждане с недвижим имот или удостоверяване на подпис и съдържание на пълномощно за разпореждане с недвижим имот, нотариусът извършва редица справки и проверки - в информационната система “Единство“ за наличието и съответствие на извлечението там с представеното пред нотариуса пълномощно и съответно за оттеглянето му; проверка от нотариуса за автентичността на документа за самоличност който се представя пред него чрез достъпа до Националния регистър на българските лични документи към МВР, като по този начин пред нотариуса се визуализира образа на лицето, което следва да бъде притежател на представения пред нотариуса документ за самоличност; както и възможността за справка в  Национална база данни население към МРРБ, където са отразени съответно – правно ограничение, семейно положение, гражданство, постоянен и настоящ адрес и съответните данни за документа за самоличност.

Относно удостоверяванията, свързани с промяна на обстоятелства, подлежащи на вписване по Търговския закон, присъствуващите бяха запознати с обстоятелството, че около тридесет и четири различни удостоверявания във връзка с вписване, обявяване и заличаване в Търговския регистър и в Централния регистър за особените залози се въвеждат  в информационната система “Единство“, до която длъжностните лица по регистрация имат достъп и извършват справки при всеки такъв документ, представен в Агенция по вписванията, с оглед отразяване в Търговския регистър на тези обстоятелства. По този начин ефективно се  препятства така нареченото явление „кражба на фирми“.

Отбелязано беше, че създадената от Нотариалната камара информационна система “Единство“, е доказала на практика своята ефективност, като наред с това създадените достъпи до Националния регистър на българските лични документи към МВР и  Национална база данни население към МРРБ, както и възможността за извършване на всички тези справки от страна на нотариусите в нотариалните производства, води до ефективно противодействие на опитите за извършване на имотни измами, чрез така наречената „кражба на самоличност“ или използване на фалшиви пълномощни.

По повод опасенията за фалшифициране на свидетелства за регистрация на моторни превозни средства и прехвърляне на МПС от несобственик, дадохме разяснение, че съгласно действащите разпоредби на Закона за движение по пътищата – Нотариалната камара и МВР обменят по електронен път данни за сключените договори, като преди сключване на договора, нотариусът получава от МВР информация за собствеността на МПС, лични данни на собственика, идентификация на превозното средство и редица други данни, посредством което възможността за злоупотреба е сведена до минимум.

 

Нотариална камара на Република България