Среща между Вицепремиера и министър на външните работи- г-жа Екатерина Захариева, и представители на Нотариалната камара на Република България

Уважаеми колеги,

Информираме Ви, че на 08.10.2019 г., се проведе среща между Вицепремиера и министър на външните работи- г-жа Екатерина Захариева, с представители на Нотариалната камара на Република България, Висшия адвокатски съвет и Агенцията по вписванията. Срещата се проведе и в резултат на писмо с Изх. № 882/18.09.2019 г., изпратено от Нотариалната камара, с цел намиране на решение на въпросите, свързани с възможността на нотариусите да извършват справки по електронен път на пълномощни за разпореждане с недвижими имоти и други документи, удостоверени от българските консулски представители в чужбина.

В рамките на работната среща, Нотариалната камара на РБ бе представлявана от председателя на Съвета на нотариусите – г-н Красимир Анадолиев и заместник-председателите на Съвета – г-жа Адела Кац и г-жа Луиза Стоева.  

На срещата се дискутираха и въпроси, свързани с компетентността на български консулски представители в чужбина при удостоверяване подписите на договори за прехвърляне на дружествени дялове по чл. 129 от Търговския закон.

Вицепремиерът и министър на външните работи- г-жа Екатерина Захариева, изрази мнение, че е необходимо да се предприемат действия в посока осигуряване на възможност на консулските служби до информационната система на Нотариалната камара, като се търси възможен начин на реализиране, отчитайки спецификите на съществуващата в МВнР информационна система и свързаните с това определени изисквания. 

В хода на разговора бяха обсъдени конкретни действия за осигуряването на взаимен достъп, за да се гарантира по-висока степен на сигурност при извършване на удостоверяванията.

 

С уважение,

Административен секретар