Председателят на НК на Република България Димитър Танев в приветствието си за Деня на Конституцията и юриста: ОСНОВНИЯТ УЧРЕДИТЕЛЕН ЗАКОН Е НЕВИДИМАТА ГРАНИЧНА БРАЗДА НА НАШАТА ЛИЧНА СВОБОДА

Председателят на НК на Република България Димитър Танев в приветствието си за Деня на Конституцията и юриста:

ОСНОВНИЯТ УЧРЕДИТЕЛЕН ЗАКОН Е  НЕВИДИМАТА ГРАНИЧНА БРАЗДА НА НАШАТА ЛИЧНА СВОБОДА

Зам.председателят нотариус Луиза Стоева бе отличена с годишната награда на СЮБ

„Българската Конституция изисква голяма професионална и гражданска отговорност от юристите. Към вас са отправени огромни обществени очаквания за справедливост, предвидимост и защита, заяви държавният глава Румен Радев  по време на тържественото отбелязване на Деня на Конституцията и юриста – 16 април. Сред гостите на събитието в СЮБ бяха и министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на ВАС Георги Чолаков, председателят на НК на РБ Димитър Танев, председателят на ВАдв.С Ралица Негенцова, председателят на КЧСИ Георги Дичев, членове на ВСС, видни юристи.

Румен Радев заяви, че Търновската конституция е „голямото държавно начало на малкото новоосвободено Княжество България“ и е опора на нашата държавност. По думите на президента преди 139 години депутатите от Учредителното събрание създават върховния закон на свободна и независима държава извън тесните рамки, наложени от Ограничителния устав и така показват решимост да отстояват българската идентичност, независимо от тогавашните предизвикателства. Днешната Конституция въвежда и отстоява идеите на демокрацията и на отговорното управление, заяви държавният глава и припомни, че Търновската Конституция въплъщава в себе си мир, свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост – универсалните човешки ценности.По думите на Румен Радев, обществото ни очаква от юристите обективно и безпристрастно прилагане на закона, защото от това зависи нашата принадлежност към цивилизования свят. „От вашия професионализъм и критична оценка зависи какви закони творим днес, до колко балансираме между обществения интерес и правата на отделната личност“, допълни президентът. Според Румен Радев обективното и безпристрастно прилагане на закона в наше време често означава много смелост и активна гражданска позиция. Държавния глава честити празника и пожела успех на професионалната гилдия.

„С голямо вълнение се обръщам към вас в момента, в който отбелязваме тържествено Деня на конституцията и празника на българските юристи и съдебни служители. Датата 16 април е натоварена с много символи и емоции. Преди 139 г. на тази дата се сложи началото на съвременната българска държавност, на току що освободеното ни отечество. Честването е повод да си спомним и да се преклоним пред делото на българските правостроители”, заяви в приветствието си министърът на правосъдието Цецка Цачева. „На тази дата от един умерено консервативен проект за органически устав се приема една от най-демократичните конституции за своето време. Известно е, че Търновската конституция възприема много от тогавашните достижения на напредналите европейски държави. Но тя не е механично заимстване от постиженията в конституционализма в онзи момент. Тя въплъщава в себе си и идеите на българските възрожденци. Голяма част от тях са отдали живота си за свободата на отечеството”, допълни тя.  „Търновската конституция въвежда основни принципи, които и днес са актуални за съвременната демократична българска конституция. Принципът за разделение на властите, за защита на гражданските свободи, принципа за върховенството на правото. Без съмнение принципите са предпоставка за възходящото развитие на българската държава в началото на 20 век. Не е случайно, че демократичните ценности, въплътени в Търновската конституция са в основата и на днес действащата конституция от 1991 г. -свобода, справедливост, демокрация, равенство, върховенство на правото”,каза още министър Цачева. Тя посочи, че  най-важната цел и усилията на ръководството на Министерство на правосъдието са насочени към усъвършенстване на съдебната система.

От своя страна Владислав Славов, председател на СЮБ заяви : добре функционираща съдебна система е налице, когато има три съществени принципа -еднообразност на процедурите, което е гаранция за равен достъп до правосъдие; предвидимост на решенията, което означава установяването им на база на закона и  спазване на разумни срокове, тъй като закъснялата справедливост е липса на справедливост. Резултатът от спазването на тези три принципа е, че има съдебна система, която се ползва с приоритет и доверие сред гражданите и юридическите лица. 16 април е  професионален празник на българските юристи. Професията на юриста заема достойно място в процеса на изграждането на демократична България. Няма организирана човешка дейност без активно участие на юристите.  Професията стана необходима, уважавана и желана от най-младите хора. Разбира се работата в областта на правото е и огромна отговорност. Надявам се с общи усилия да постигнем желаните цели и да видим резултати от съдебната реформа”, пожела председателят на СЮБ.

Георги Чолаков, председател на ВАС в обръщението си заяви,че „Търновската конституция полага здравата основа на българската държавност. Приемат се и символите на държавността – гербът и знамето. Търновската конституция прогласява и девиза – „Съединението прави силата”, което днес е и девиз на българското председателство. Първата българска конституция е върховен изразител на общата воля на българския народ, на ценностите на българското общество, за които ние не трябва да отстъпваме, а да отстояваме със силата и вярата, с които са ги отстоявали бащите на българския модерен конституционализъм.

„Няма по-висша ценност от правосъдието. Обществото винаги е имало и ще има нужда от право и правосъдие. Правото е израз на справедливостта, а правосъдието е начинът за постигането на тази справедливост и гаранция за защита на законно закрепените права и интереси”, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС:

„С Търновската конституция нашите предшественици прекроиха идеалите на българските възрожденци за свобода и равенство като подсигуриха значими и сега принципи, гарантиращи правата и свободите на всички граждани. Всички ние ежедневно, прилагайки правото, работим за върховенството на закона за защита правата и свободите на гражданите. Те трябва да повярват, че съдебната власт може да бъде школа, свързана с високите изисквания за независимост, професионализъм и почтеност в поведението.  Когато говорим за конституцията ние говорим за държавността в най-широкия смисъл на думата” каза още Магдалинчев.

„Основният учредителен закон е основен източник на идеали и принципи и върховен акт, който има пряко правоприлагащо действие, което често подминаваме. Конституцията е онази невидима гранична бразда на нашата лична свобода”, каза пред препълнената зала председателят на НК на РБ Димитър Танев. Той цитира Имануел Кант, който казва, че „човекът е свободен тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона”. „Нотариусите като правоприлагащи юристи, на които държавата е делегирала правата да работят по едно съдебно производство, непрекъснато предоказват истината, че резултатът от правото в крайна сметка е правоприлагането, което се усеща във всеки отделен гражданин и човек. Г-н Славов, навярно вие си спомняте как преди 7 години СЮБ на нарочна конференция прие декларация за противодействие на имотните измами, за гарантиране на правото на собственост и знаете резултатите от различните законодателни мерки от тогава досега. В нотариалните производства в България от 2000 г. досега няма кражба на самоличност. Тя е бич за повечето европейски държави. Няма и опит за фалшифициране на пълномощно, издадено от нотариус. Европейският нотариат в Брюксел непрекъснато ни сочи за пример”, подчерта нотариус Танев.  Той допълни, че през миналата година НК е реализирала още един правно-технически способ за възпрепятстване на имотни измами чрез фалшифициране на пълномощни издавани  от органите на местната власт. С нарочно изменение на  наредбата за нотариалните архиви, с изграждането на специален модул е дадена възможност  да се проверят  кметските пълномощни. „Обучихме дистанционно над 3200 лица – органи на местна власт, които сега въвеждат пълномощните в нашата електронна система. Резултатът е една възпряна престъпност. Налице е повишена правна сигурност”, каза още Димитър Танев. Той подчерта ,че цялата дейност НК е извършила с Министерство на правосъдието и НСОРБ. „Правна реформа според нас се извършва именно чрез правоприлагане – чрез конкретни изменения на нормативни актове, които единствено със своята комплексност водят до търсените от гражданите резултати”, каза в заключение председателят на НК.

На тържествената церемония традиционно бяха връчени и годишните награди на СЮБ, с които бяха отличени представители на различните правни професии.  Зам.председателят на НК Луиза Стоева получи наградата на СЮБ за нотариус на 2017г.

„Благодаря за тази висока награда. Това че тя идва от гилдията я прави още по-ценна и специална за мен. Специална е и  заради това, че е в юбилейната за Нотариалната камара 2018 г. , в която бележим 20 г. от създаване на свободния нотариат в България. Приемам тази награда не толкова лично, колкото като признание за постоянните усилия от страна на НК за гарантиране на правната сигурност на гражданите в държавата”, заяви нотариус Стоева. Тя пожела на всички колеги много професионални успехи.

Нотариална камара